POČETAK PRIZNANJA...

... Da li je neuspjeh, ako želimo reći ili suprotstaviti se mišljenjima, roditelja, prijatelja, ljubavnim partnerima ili partnericama? Da li je dobro sakriti sve ono što duboko skrivaš u sebi, da li je potrebno sramiti se svojih postupaka, dječjih smicalica, nepodopština, dobivene jedinice u školi, neuspjeha u fakultetskim ispitima, poslovne nepažnje uzrokovane kratkim snom, svojeg izgleda, šeprtljavog i pomalo sporog ponašanja, i bojati se svega što ćeš reći, dobro promišljajući da ne bi nekog povrijedili, izbacili iz takta, bježeći glavom bez obzira i skrivajući se od drugih da ne ispadneš glupa, dosadna, jadna, naporna, čudna.. Upravo o svim tim „karakteristikama“, odlučila sam i pisati. Uvjerena sam da Vas ima još, bez obzira bili žena ili muškarac, ali vjerujte mi nije bilo lako suočiti se sa razno-raznim činjenicama i uvjeriti samu sebe, da danas u zreloj dobi kao žena imam velike posljedice, koje su mi donijele samo nesigurnost, neodlučnost, i sve što nikome od nas nije potrebno. Nemojte se sramiti priznati sebi da ste osoba kojoj je potrebna pažnja, povjerenje, podrška, ljubav i sve ono što svatko od nas i zaslužuje. Budite iskreni prvenstveno prema sebi, da Vam i drugi mogu vjerovati...

"Ljubav odolijeva vremenu koje sve otima."

Johann Wolfgang von Goethe

17 studenoga 2011

PACIJENT - MANIPULATOR


"Pacijent" - Manipulator


Jako malo odnosa započinje na drugoj osnovi nego na ljubaznosti i pristojnosti. Na početku, "medeni mjesec" veze, teško je odrediti kakve vrste je individualac s kojime se viđamo. Oboje se štitite, trudite se naći informacije od drugom, a da ne nalikujete na policijskog detektiva.
Romantični odnosi mogu biti divni s pravom osobom. Odnos s krivom osobom godina može voditi do problema sa srcem, emocionalne/socijalne štete, čak s i fizičkim oštećenjima. Uništavajući odrasli partner može oštetiti nas, naše voljenje, ili čak naškoditi kako se odnosimo prema ljubavi i romantici u budućnosti. Mogu preokrenuti ono što bi trebalo biti voljeno, podržavajuće, i veza s razumijevanjem u "fatalnu privlačnost" često opisivanu u filmovima. Ima različitih "loših izbora" koji se mogu susresti svaki tjedan – koje je najčešće lako prepoznati i izbjeći. Svi znamo kako izbjeći osobe koji izgledaju ludo i nasilno i ne odabrati ih kao partnera za vezu. Međutim, neki individualci su bolji u skrivanju svojih osobnosti i poremećaja u ponašanju. U želji da se omogući upozorenja o tim štetnim individualcima, ovaj članak će opisati tipove osoba koji se često nalaze na romantičnoj sceni, muške i ženske koje bi mogli označiti kao "Pacijente".
"Pacijent" je vrsta partnera koji kreira puno socijalne, emocionalne i psihološke štete u odnosu.
"Pacijent" je stalna karakteristika osobnosti koja kreira tu štetu. Te karakteristike koje oni prihvaćaju jednostavno kao da im je to prirodno i nije problem ili psihološka poteškoća. Na jedan način, oni su oduvijek živjeli s tom osobnošću i ponašanjem, često s nečim što su naučili od rođaka/obitelji. Psiholozi često liječe žrtve "Pacijenata", žene i muškarce koji dolaze u ured jako depresivni čije je samopouzdanje i samopoštovanje sasvim uništeno.
Slijedeći popis je pokušaj opisivanja osnovnih karakteristika "Pacijenta" i omogućiti način kako muškarci i žene mogu prepoznati potencijalno lošu vezu prije nego što se ozbiljno naškode emocionalno ili čak fizički. Ako vaš partner posjeduje čak i jedan od ovih osobina, postoji opasnost u vezi. Više nego tri indikatora i vi ste u vezi s "Pacijentom" u jako riskantnoj vezi koja će vam naposljetku štetiti. Kad je prisutan velik broj ovih osobina – nije možda ili vjerojatno. Pacijent će vas sigurno povrijediti i naškoditi ako ostanete u takvoj vezi.

Indikatori u vezi s Pacijentom:

1. Grubi odnos
2. Brzo vezivanje
3. Zastrašujuća narav
4. Ubijanje vašeg samopouzdanja
5. Rezanje podrške
6. Slatko gorki krugovi
7. Uvijek ste vi krivi
8. Panika zbog prekida
9. Nema drugih interesa
10. Paranoidna kontrola
11. Javno ponižavanje
12. Nikad nije dovoljno
13. Pravo
14. Vaši prijatelji i obitelj ga ne voli
15. Ružne priče
16. Test konobarice
17. Reputacija
18. Hod po jajima
19. Smanjeni osjećaji/mišljenja
20. On vas "izluđuje"

dr. sc. Joseph M. Carver

Nema komentara: