POČETAK PRIZNANJA...

... Da li je neuspjeh, ako želimo reći ili suprotstaviti se mišljenjima, roditelja, prijatelja, ljubavnim partnerima ili partnericama? Da li je dobro sakriti sve ono što duboko skrivaš u sebi, da li je potrebno sramiti se svojih postupaka, dječjih smicalica, nepodopština, dobivene jedinice u školi, neuspjeha u fakultetskim ispitima, poslovne nepažnje uzrokovane kratkim snom, svojeg izgleda, šeprtljavog i pomalo sporog ponašanja, i bojati se svega što ćeš reći, dobro promišljajući da ne bi nekog povrijedili, izbacili iz takta, bježeći glavom bez obzira i skrivajući se od drugih da ne ispadneš glupa, dosadna, jadna, naporna, čudna.. Upravo o svim tim „karakteristikama“, odlučila sam i pisati. Uvjerena sam da Vas ima još, bez obzira bili žena ili muškarac, ali vjerujte mi nije bilo lako suočiti se sa razno-raznim činjenicama i uvjeriti samu sebe, da danas u zreloj dobi kao žena imam velike posljedice, koje su mi donijele samo nesigurnost, neodlučnost, i sve što nikome od nas nije potrebno. Nemojte se sramiti priznati sebi da ste osoba kojoj je potrebna pažnja, povjerenje, podrška, ljubav i sve ono što svatko od nas i zaslužuje. Budite iskreni prvenstveno prema sebi, da Vam i drugi mogu vjerovati...

"Ljubav odolijeva vremenu koje sve otima."

Johann Wolfgang von Goethe

21 studenoga 2011

PACIJENT - MANIPULATOR I. grupa


Indikatori u vezi s Pacijentom:
1. Grubi odnos: "Pacijent" će vas namjerno povrijediti. Ako vas on/ona udari, zavrne vam ruku, povuče za kosu, udari vas, gura vas, potrga vaše osobno vlasničko SAMO JEDNOM, nogirajte ih.
Muški pacijenti često započnu ponašanje kao fizičko naguravanje ili stiskanje uz zid. Ženske često šamaraju, udaraju ili udaraju partnera kad su uzrujane.
2. Brzo vezivanje i izrazi: "Pacijent" ima jako plitke emocije i veze s drugima. Jedna od stvari koja bi vas mogla vezati za "Pacijenta" je kako brzo kaže "Volim te" ili kako se želi vjenčati ili vezati za vas. Tipično, u manje od nekoliko tjedana veze čut ćete da ste vi ljubav njegovog života, da želi s vama biti zauvijek, i da se želi vjenčati s vama. Primat ćete poklone, razna obećanja, i biti će okupani s njihovom pažnjom i lijepim gestama. To je "faza medenog mjeseca" – gdje vas love i uvjeravaju da su oni nešto najbolje što vam se moglo dogoditi. Sjetite se izreke "Ako je nešto predobro da bi bilo istinito onda najvjerojatnije i je(predobro da bi bilo istinito)!". Možda ste bili oduševljeni ovim prikazom privlačnosti, trenutne povezanosti, i trenutačnog planiranja budućnosti onda ste promašili bit – to nema smisla !! Normalno, zdravim pojedincima treba dugo vremena da bi razvili vezu jednostavno jer je toliko puno uloga u igri. Zdravi pojedinci će čekati puno informacija prije nego ponude vezu – ne tri tjedna. Istina je da se lako možemo se zaluditi drugima – ali ne davati tako nerealna obećanja i buduća planiranja nakon tri spoja. Brzo zagrijavanje je uvijek znak plitkih emocija koje kasnije uzrokuju "Pacijenta" koji vas kasnije odbaci kao što se vežu. "Pacijenti" obično se žele useliti ili se vjenčati s vama za manje od četiri tjedna ili u ranoj fazi veze.
3. Zastrašujuća narav: "Pacijent" ima strašnu narav. Ako vaš dečko ili cura plane i radi opasne stvari, kao prebrza vožnja jer su bijesni, trga/baca stvar, potuče se, ili prijeti drugima – narav će brzo biti usmjerena prema vama. Na početku jedne veze, bit ćete izloženi "svjedočenom nasilju" – tuča s drugima, prijetnja drugima, bijesni ispadi i drugo, itd. Također će slušati o nasilju u njihovom životu. Vidjet ćete i svjedočiti toj naravi – bacanje stvari, deranje, psovanje, brza vožnja, udaranje zidova, i udaranju stvari. To je kratki način da vas zaplaši i da se bojite potencijalnog nasilja, međutim "Pacijent" vas brzo uvjerava da su ljuti na druge ili situacije, ne vas. Isprva, bit ćete uvjereni da nikad svoje neprijateljstvo i nasilje ne usmjerava prema vama – ali jasno daju do znanja koje su njihove sposobnosti i mogućnosti – i da bi se moglo usmjeriti prema vama. Kasnije im se bojite suprotstaviti - bojeći se da se ta ista narav i nasilje ne usmjeri na vas.
4. Ubijanje vašeg samopouzdanja: "Pacijent" će vas uporno spuštati. Konstantno će ispravljati vaše male greške, tako da se uvijek "u stanju pripravnosti", neinteligentni, i ostavljajući vas u osjećaju da uvijek radite nešto krivo. Reći će vam da se predebeli, preružni, ili da loše pričate ili da loše izgledate. To postepeno otkidanje vašeg samopouzdanja i samopoštovanja omogućava mu da se kasnije loše odnosi prema vama. - kao da ste to zaslužili. U javnosti, hodat ćete "kao po jajima" –uvijek bojeći se što radite ili pričate koje će kasnije kreirati eksploziju naravi ili verbalnu svađu.
5. Rezanje podrške: U cilju da nekog potpuno kontrolirate, morate ga odvojiti o njihovih podržavajućih prijatelja – ponekad i njihove obitelji. "Pacijent" osjeća da bi vaši prijatelji i obitelj mogli utjecati na vas i negativna mišljenja o njegovom ponašanju. "Pacijent" vam počinje pričati da se ti prijatelji ružno odnose prema vama, da vas žele iskoristi, i da ne razumiju tu posebnu ljubav koju imate s njima. Ponekad, ako se ne može riješiti vaše najbolje prijateljice ili prijatelja (misli se da je istog spola kao i vi), "Pacijent" će tvrditi da mu se on/ona upucava. Ako pričate sa svojim prijateljima ili obitelji, "Pacijent" će vas kazniti temeljitim ispitivanjem ili ružnim optužbama.
Naposljetku, radije da ne doživite verbalno kažnjavanje, ispitivanja, zlostavljanja, razvit ćete osjećaj da je bolje ne pričati s prijateljima ili obitelji. Povući ćete se od prijatelja i obitelji, posvađati se s njima. "Pacijent" će vam reći da se oni opet ružno ponašaju prema vama i da vam je bolje da se od njih odvojite. Jednom kad se izolirani i sami, bez podrške, njihova kontrola će se povećati.

1 komentar:

Anonimno kaže...

"Pacijent" manipulator je nesto nejgore sta nam se moze desiti.Danas je svaki drugi covjek prepusten svojim ubjedjenjima i prvo manipulise sam sa sobom a samim tim i okolinom.Kao takvi jako tesko usvajaju promjene i smatraju da se sve drugo treba mijenjati samo ne "oni, pacijenti manipulatori.Ne poznaju granice manipulacije, samo ih povecavaju shodno frustracijama koje proizvode njihovi umisljeni mozgovi.