POČETAK PRIZNANJA...

... Da li je neuspjeh, ako želimo reći ili suprotstaviti se mišljenjima, roditelja, prijatelja, ljubavnim partnerima ili partnericama? Da li je dobro sakriti sve ono što duboko skrivaš u sebi, da li je potrebno sramiti se svojih postupaka, dječjih smicalica, nepodopština, dobivene jedinice u školi, neuspjeha u fakultetskim ispitima, poslovne nepažnje uzrokovane kratkim snom, svojeg izgleda, šeprtljavog i pomalo sporog ponašanja, i bojati se svega što ćeš reći, dobro promišljajući da ne bi nekog povrijedili, izbacili iz takta, bježeći glavom bez obzira i skrivajući se od drugih da ne ispadneš glupa, dosadna, jadna, naporna, čudna.. Upravo o svim tim „karakteristikama“, odlučila sam i pisati. Uvjerena sam da Vas ima još, bez obzira bili žena ili muškarac, ali vjerujte mi nije bilo lako suočiti se sa razno-raznim činjenicama i uvjeriti samu sebe, da danas u zreloj dobi kao žena imam velike posljedice, koje su mi donijele samo nesigurnost, neodlučnost, i sve što nikome od nas nije potrebno. Nemojte se sramiti priznati sebi da ste osoba kojoj je potrebna pažnja, povjerenje, podrška, ljubav i sve ono što svatko od nas i zaslužuje. Budite iskreni prvenstveno prema sebi, da Vam i drugi mogu vjerovati...

"Ljubav odolijeva vremenu koje sve otima."

Johann Wolfgang von Goethe

01 prosinca 2011

PACIJENT - MANIPULATOR II. grupa

Indikatori u vezi s Pacijentom:
6. Slatko gorki krugovi: "Pacijent" kruži od gorkog do slatkog i natrag. Kruženje započinje kad su namjerno opasni i zločesti. Mogu biti verbalno agresivni, psovati, i prijetiti zbog neke sitnice.
Odjednom, slijedeći dan su slatki, rade sve one male stvari koje su radili kad ste se započeli vezu.
Nastavite, vjerujući da je taj gorko-pa-slatki krug zadnji. Druga svrha gorkog kruga je da omogući "Pacijentu" da kaže ružne riječi vama i onima do kojih vam je stalo, opet polako trgajući vaše samopuzdanje i samopoštovanje. "Pacijent" se često ispriča ali šteta na vaše samopoštovanje je već nanesena – baš kao što je i planirana.
7. Uvijek ste vi krivi: "Pacijent" vas krivi za njegov bijes kao i za druga ponašanja koja su loša. Kad vas vara, dere se na vas, uništava vaše vlasništvo, ili vas javno osramoti – uvijek je vaša krivica.
Ako kasnite deset minuta, vaša je greška jer muški pacijent vozi 120 km/h, tjera ljude s ceste, ili se duri ostatak večeri. "Pacijent" vam kaže da njegov bijes i ružno ponašanje se ne bi dogodilo da niste napravili neku sitnu grešku, voljeli ih više, ili se upitali za ispravnost njihovog ponašanja. "Pacijent" nikad, da ponovim "nikad", ne preuzima osobnu odgovornost za njihovo ponašanje – uvijek je kriv netko drugi. Ako voze kao manijaci i probaju izgurati nedužnog vozača s ceste da ih napadnu – zapravo je krivica drugih vozača (ne njihova) jer nisu dali žmigavac kad su promijenili traku. Daju vam do znanja da su to morali (bijesniti, derati se, napasti) i da su zaslužili bijes, nasilje, durenje ili fizičko nasilje.
8. Panika zbog prekida: "Pacijent" se boji ideje prekida – osim ako to kompletno nije njegova ideja – onda će vas baciti kao vrući kamen. Nasilni dečki se obično slome i rasplaču, mole, obećavaju da će se promijenit, i često nude brak/putovanje/poklone kad im zaprijetite krajem veze. I muški i ženski pacijenti mogu prijetiti samoubojstvom, prijetiti da će se vratiti bivšim ljubavima (kamo sreće da otiđu!), ili prijete da će prekinuti posao i napustiti područje – kao misao da ćete vi biti odgovorni za njihove odluke. "Pacijent" često nudi puno "dogovora" i polovičnih mjera, kao "ajmo se nalaziti još samo mjesec dana. Obasipaju vas telefonskim pozivima, zovu svakih pet minuta, nadajući da ćete se dogovoriti ili vidjeti samo da prekinete maltretiranje telefonom. Neki će zvati vaše rođake, vaše prijatelje, njihove prijatelje, ili bilo koga tko im padne na pamet – govoreći tim ljudima da vas nazovu i da vam kažu koliko vas love. Kreativni pacijenti često kreiraju takav socijalni pritisak da se žrtva složi da se vrati u lošu vezu radije nego da nastavi živjeti pod socijalnim pritiskom. Zamislite da probate prekinuti vezu i da primate pozive pune suze od njihovih ili njenih rođaka (oni se nadaju da ćete ih zadržati da ih oni ne moraju), vidjet molbu za vaš povratak u novinama ili čak u lokalnom oglasniku, primajući cvijeće svaki dan, ili će dolaziti na vaš posao i ponudit vjenčani prste (muški pacijenti), ili će vas obavijestiti da su možda trudni (ženski pacijenti) pred vašim kolegama! Vaša reakcija je emocionalno napeta, ponašanje koje koriste da ste zatvoreni pomoću emocija. Ako im se vratite, zapravo se bojite gore reakcije ako mu se zaprijetite da ćete ponovo otići (pretvarajući vas u zatvorenika) i kasnije će se često pozivati na događaj kao daljnji dokaz kako ste loša osoba.
Zapamtite, ako vaš vrijedni pas preskoči ogradu i pobjegne, ako ga uspijete vratiti napravite višu ogradu. Jednom kad vas se "Pacijent" ponovo dočepa bijeg će slijedeći put biti teži tri puta.
9. Nema drugih interesa: "Pacijent" će vas poticati da odbacite vaše hobije, zanimacije, i odnose s drugima. Ako imate individualnu aktivnost, onda će zahtijevati da vam se pridruže, tako da se jadno osjećate tijekom cijele aktivnosti. Ideja je da vam spriječi u zabavi ili zanimaciji osim onih gdje vas može kompletno kontrolirati.
10. Paranoidna kontrola: "Pacijent" će vas provjeravati i pratiti gdje ste i s kime ste. Ako pričate s osobom suprotnog spola, bit ćete ispitivani kako to da ga znate. Ako ne odgovorite na njihov poziv, pitat će vas gdje ste bili, što ste radili, s kime ste pričali, itd. Zamijetit će vrstu blata na vašem autu, ispitivati vas zašto kupujete na određenim mjestima, i ispitivati vas zašto ste nazvali prijatelja, zašto je prijatelj zvao vas, i tako dalje. Neki vas pacijenti slijede do dućana, kasnije pitaju ako ste bili samo da bi vas uhvatili u laži. Kod ozbiljnijih slučajeva, gledaju vašu poštu, gledaju kroz vašu torbicu/novčanik, stisnu tipku za ponovno zvanje na telefonu kad stignu, ili pretražuju vaše smeće.
Tehnološki napredni pacijenti mogu vas natjerati da imate "privatne" pozive iz njihovog stana, snimajući razgovore za kasniju uporabu. Mogu vam početi govoriti što ćete nositi, koju muziku slušati, i kako se ponašati u javnosti. Naposljetku, da ne možete pričati s određenim prijateljima ili poznanicima, ići na određena mjesta, ili pričati o određenim temama u javnosti. Ako ne izlazite u petak navečer - "Pacijent" će vam reći da će vas zvati te večeri – jednom. To je efikasan način da vas drži kod kuće, iščekujući poziv, bojeći se verbalnog zlostavljanja i ispitivanja ako niste bile doma kad vas je zvao. Ta tehnika omogućuje "Pacijentu" da radi što želi što se tiče druženja, istovremeno kontrolirajući vaše ponašanje s distance ili iz lokalnog kafića.

Nema komentara: